عنوان انگلیسی :
Identification of effective factors in musculoskeletal disorders of tea harvesting workers: a qualitative study
نویسندگان : عادل مظلومی (نویسنده مسئول)، بهرام کوهنورد، منصور شمسی پور
محل انتشار : مجله سلامت کار ایران، دوره 20، شماره 1402/44
خلاصه مقاله :
اختلالات اسکلتی – عضلانی مرتبط با کار، عارضه ای چند عاملی می باشد که منجر به از دست رفتن زمان کار، ناتوانی و افزایش هزینه اقتصادی می شود. هدف از این مطالعه، شناسایی عوامل موثر بر اختلالات اسکلتی- عضلانی کارگران برداشت چای است. نوع مطالعه توصیفی-کیفی با تجزیه و تحلیل محتوای هدایت شده بوده و با مشارکت 14 نفر از چای کاران با روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انجام شد و داده ها به روش مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری گردیده و از مدل کرایان (SEIPS) به عنوان چهارچوب از پیش تعیین شده برای مدل ماکروارگونومی استفاده شد.
از مجموع 214 کد اولیه، 57 کد مهم، 17 زیر مقوله، به 5 مقوله اصلی رسیده که عبارتند از مقوله های فردی ( سن، جنس، سابقه کار قبلی، ...)، مرتبط با وظیفه ( پوسچر نامناسب، مسافت طولانی حمل بار،...)، ابزار و تجهیزات ( بلند بودن طول کیسه، ...)، عوامل محیطی (سطوح سربالایی و سرازیری، ارتفاع بوته چای، نوع منطقه برداشت چای،...) و سازمانی (عدم آموزش کافی، عدم حمایت از طرف کارفرما،...)
با توجه به اینکه شغل برداشت چای ( و معمولا مشاغل کشاورزی) در ماهیت وظایف در مقایسه با وظایف صنعتی دارای تنوع می باشند، به منظور پیشگیری از این اختلالات، یک رویکرد چند وجهی اقدامات مورد نیاز است که از جمله آنها می توان به باز طراحی ارگونومیک ابزارکار چای کاران، بهسازی بوته های چای و فضای کاری، آموزش اصول ارگونومی وضعیت بدنی و جابجایی بار، ایجاد پوشش بیمه ای،... اشاره نمود.
بعضی از عوامل متفاوتی که در این مطالعه به آن پرداخته شده عبارتند از: فعالیت بیشتر زنان در این شغل، جابجایی کیسه های بسیار سنگین ( با وزن 60 تا 80 کیلوگرم)، استفاده از ابزار دستی سنتی، رطوبت و دمای محیط کار، فضای کار، سطح ناهموار زمین در حین فعالیت، اعمال نیرو بر دست، عدم برقراری نظام نوبت کاری، ساعت کاری بالای 12 ساعت، ...
هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.